
Tantra
Bij het woord tantra denken veel mensen vaak meteen aan seks.
Dit komt door de hedendaagse westerse variant van tantra – ook wel neotantra genoemd – die namelijk vooral over seks en sensualiteit gaat. Traditionele tantra is echter veel meer dan dat.
Klassieke tantra uitgelegd:
Klassieke of traditionele tantra is een spirituele filosofie. Duizenden jaren geleden in India ontstaan en heeft o.a. het hindoeïsme en boeddhisme sterk beïnvloed.
Klassieke tantra maakt gebruikt van oude geschriften, rituelen, meditaties en visualisaties. Seks speelt hierbij maar een beperkte rol. Sommige klassieke tantra stromingen werken soms niet eens met fysieke seks, enkel in visualisaties. In klassieke tantra gaat het uiteindelijk om spirituele ontwikkeling en verlichting.
Neotantra uitgelegd:
In het westen wordt het woord neotantra vaak als het begrip voor tantra gebruikt. In neotantra staat ‘hogere’ of ‘heilige’ seks centraal. Deze variant van tantra overlapt natuurlijk met de traditionele filosofieën.
In neotantra wordt ook gesproken over levensenergie en -vreugde, spirituele groei en sensualiteit als leefwijze. Neotantra hoeft zich dus niet alleen in de slaapkamer af te spelen. Neotantra gaat overigens absoluut niet over uitbundige seks, orgies, of alleen over seks tussen partners. Neotantra bevat ook de subtiele stromen van seksuele energie, net zoals in de Klassieke tantra. Het gaat erom om de levensenergie te leren voelen en ermee te leren werken. Dat kan je gaan ervaren door te gaan verstillen en vertragen. Dat kun je doen met een partner, maar ook heel goed met jezelf.
Het Goddelijke:
Daar er in neotantra een nadruk ligt op seksualiteit, wordt je vaak aangespoord om met sensuele en seksuele energie te werken. Je leert ‘sensueler’ te leven, wat eigenlijk bedoelt wordt is dat je je zintuigen opent en alle ervaringen die zich in je leven aandragen, verwelkomt. Dus ook de ervaringen die minder prettig zijn. Voor spirituele groei dien je boosheid, angst, pijn, seksuele verlangens, fantasieën, maar ook plezier en genot ervaren. Alles is goed, alles mag er zijn.
Vrijheid ervaren:
In het westen wordt het idee als helend ervaren. Wij groeien op met taboes en vooroordelen, we worden soms beperkt in ons zijn.
Gedurende ons leven kunnen we met allerlei trauma's en beperkingen te maken krijgen; belangrijk is deze terug om te zetten in ons lichaam, onze verlangens en dus ook onze gevoelens. Neotantra kan ingezet worden om je seksleven te verrijken, maar zeer zeker ook om de relatie met jezelf en anderen te verbeteren en in het algemeen meer geluk en vrijheid te ervaren.
CHAKRA'S
Chakra is een woord uit het Sankriet.
Het betekent in het Nederlands "wiel".
De Chakra's worden ook wel aangeduid als jouw energiecentrum.
In het algemeen wordt gesproken van 7 hoofdchakra’s, maar er zijn er veel meer.
De onderste drie chakra's in je lijf zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met het universum. Je hartchakra staat voor de verbinding tussen beiden.
Energetisch lichaam:
We kunnen het niet zien; maar naast een fysiek lichaam hebben we ook een energetisch lichaam.
Hierin hebben de chakra’s een betekenis.
De chakra’s zijn de spil in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.
De chakra's hebben invloed op lichaamsfuncties & emoties.
Als je energiecentra in balans zijn en de energie goed kan stromen, dan voel je je gezond op fysiek vlak, maar zeker ook op emotioneel gebied.
Is één van je chakra’s geblokkeerd en vertoont zich disbalans? Dan kan dat resulteren in klachten.
Alle chakra’s staan met elkaar in verbinding, dus wanneer er in één een blokkade te vinden is, volgen er vaak meerdere en kan de energie niet stromen.
Chakra’s & je levensfase:
Levensfasen van 7 jaar. In elke levensfase staat een andere chakra centraal.
Het onderstaande overzicht geeft je er wat meer informatie over.
Ieder mens heeft zijn eigen levenspad met unieke karaktereigenschappen. Het is fijn om te weten dat gedurende elke afzonderlijke levensfase van 7 jaar, alle chakra’s één voor één aan bod komen.
Het eerste jaar van elke nieuwe levensfase staat in het teken van een chakra. De eerste levensfase de wortelchakra, de tweede levensfase staat in het teken van de sacraalchakra, enzovoorts.
0 – 7 jaar: Wortelchakra
In de eerste zeven jaren van je leven is je wortelchakra (muladhara) het meest bepalend voor je ontwikkeling. Een jong kind zoekt langzaam zijn plek hier op aarde. Levensthema’s die bij de wortelchakra horen zijn vertrouwen, veiligheid, stabiliteit, je thuis voelen in jezelf, gronding en levensenergie. Deze periode staat vooral in het teken van basisbehoeften aan liefde, voeding, rust en veiligheid. Een verstoring in de ontwikkeling van de wortelchakra kan leiden tot problemen in bekken, onderrug, darmen of blaas. Je kunt onzeker en onrustig voelen, angstig zijn en je niet gegrond voelen. Je verliest ambitie en doelen uit het oog en twijfelt aan jezelf. Je durft misschien niet je ruimte in te nemen en op jezelf te vertrouwen.
8 – 14 jaar: Sacraalchakra
Van je 8e tot je 14e levensjaar ontwikkel je je sacrale chakra (svadhisthana). Er ontstaat een ik-gevoel. Zelfexpressie is in deze levensfase van belangrijk. Het sacraalchakra verbindt jou met je emoties, intuïtie, je ontluikende seksualiteit en creativiteit, en ook met andere mensen. Je sacraal chakra kan geblokkeerd raken door gevoelens van schuld en schaamte. Blokkades kunnen onder andere leiden tot problemen met de geslachtsorganen en het bekkengebied. Menstruatieproblemen worden ook regelmatig gelinkt aan een disbalans in het sacraal chakra. Je kunt je afgesloten voelen van emoties en lastig verbinding maken met anderen. Een andere kant is dat je emotionele uitbarstingen kunt hebben en heel afhankelijk wordt van anderen.
15 – 21 jaar: Zonnevlechtchakra
In deze levensfase ontwikkel je je zonnevlechtchakra (manipura). Je wil je eigen waarheid leren kennen door van alles te onderzoeken en uit te proberen. De zonnevlechtchakra wordt dan ook verbonden met zelfvertrouwen, wilskracht, jezelf aan de wereld laten zien en het ontwikkelen van je talenten. Het is je krachtcentrum, je innerlijke vuur. Fysiek kunnen blokkades in deze chakra zich uiten als allerlei problemen met de vertering of problemen met je maag, lever of darmen. Emotioneel gezien kun je door een energietekort in je zonnevlechtchakra erg onzeker worden, je ‘verdwaald’ voelen en bang zijn voor verandering. Bij een energieoverschot in het zonnevlechtchakra word je juist fel naar anderen, en kan je agressief overkomen. Je hebt last van jaloezie en wordt makkelijk meegesleept door een verlangen naar macht en aanzien.
22 – 28 jaar: Hartchakra
In deze levensfase staat je hartchakra (anahata) centraal. Jouw unieke levenspad openbaart zich steeds meer. De hartchakra verbindt de lagere 3 chakra’s (lichaam en emoties) met de 3 hogere chakra’s (geest en ziel). De thema’s die bij deze periode horen zijn (zelf)liefde en -acceptatie, relaties, empathisch kunnen zijn en het accepteren van jezelf. Een disbalans kan zich uiten in ongevoelig overkomen, niet volledig kunnen liefhebben en verbinden en je niet kunnen ontspannen. Of juist niet voor jezelf op kunnen komen, jezelf wegcijferen, je laten meeslepen door je emoties en moeite hebben met het nemen van beslissingen.
29 – 35 jaar: Keelchakra
In deze periode in je leven komt je persoonlijkheid steeds steviger te staan. Je weet idealiter waar je naar op weg bent, ook is de weg nog niet geplaveid. De thema’s van de keelchakra (vishuddha) zijn begrip en communicatie, helderheid en kalmte, zelfexpressie en onafhankelijkheid. Een verstoord keelchakra kan leiden tot te veel, te weinig of onsamenhangend praten. Ook ben je niet in staat om écht goed te luisteren. Een geblokkeerd keelchakra kan er voor zorgen dat je moeite hebt om jezelf te uiten of voor jezelf op te komen. Misschien heb je snel een brok in je keel of heb je er moeite mee om puur en eerlijk te zijn tegen jezelf en tegen anderen.
36 – 42 jaar: Derde oog chakra
Dit is over het algemeen een relatief rustige periode in je leven, waarin je je levensdoel steeds helderder in beeld krijgt. Je derde oog chakra ontwikkelt zich en deze wordt geassocieerd met spiritueel inzicht en bewustwording. Het derde oog chakra is ons zesde chakra en wordt ook wel ons voorhoofdchakra genoemd, chakra Ajna in het Sanskriet.
Als je derde oog goed open staat, sta je in verbinding met je onderbuikgevoel, ben je ruimdenkend en werken je cognitieve functies goed. Je weet waar je naartoe wilt: je ziet dingen letterlijk voor je en kunt ze zo makkelijker manifesteren. Blokkades op dit gebied kunnen zich uiten als hoofdpijn en problemen met de ogen. Je kunt je lastig losmaken van je intellect en over-analyseert alles en hebt moeite met je goed te focussen. Je kunt het grotere plaatje uit het zicht verliezen.
43 – 49 jaar (en ouder): Kruinchakra
In deze levensfase heeft het zevende chakra, de kruinchakra (sahasrara) de meeste invloed. Bij de kruinchakra horen thema’s als hogere bewustwording, verbinding met alles dat is, diepe wijsheid, goddelijke verbinding, puurheid, magie, mysterie en ultieme vrijheid. Je hebt je eigen levensweg gevormd en in deze periode profiteer je van tevredenheid en rust. Of juist het omgekeerde: je ziet dat je een pad bent ingeslagen dat eigenlijk helemaal niet het juiste is voor jou, en gooit de boel helemaal om. Voor de levensjaren na je 50e geldt eigenlijk hetzelfde. Je begint door te geven wat je geleerd hebt en voelt je tevreden en rustig, of wilt juist een heel nieuw pad inslaan. Blokkades in deze levensfasen kunnen wijzen op niet-geheelde blokkades in eerdere fasen. Gelukkig is de disbalans altijd te herstellen, zodat je de weg naar je innerlijke kern ongehinderd kunt vervolgen.



